Verhaal van SOK

De Stichting Ondersteuning Kitale (SOK) is in 1997 opgericht met als doel de medische projecten van Bea Andersen – Schipper met geld en goederen te ondersteunen. De medische projecten zijn later ondergebracht in de lokaal opgezette Mount Elgon Trust die onder leiding staat  van de Nederlandse tropenarts Bea Andersen – Schipper en als doelstelling heeft, via een breed opgezet plan, de levensstandaard van de bevolking in de regio aanzienlijk te verhogen.

Nadat Bea Andersen – Schipper haar man Bob Andersen, een bloemenkweker uit West-Kenia, heeft ontmoet, is ze in 1993 op de kwekerij gaan wonen. Sinds haar komst werd een beroep gedaan op haar medische kennis en vaardigheden. Dat nam zodanige vormen aan dat in 1996 werd besloten een kliniek op te zetten. Deze was in eerste instantie voor het eigen personeel van het bedrijf, maar al snel ook voor andere patiënten uit de wijde omgeving.

Door het grote aantal patiënten werd de kliniek te klein en inefficiënt. Er is een nieuwe kliniek gebouwd ( 2007) die als zelfstandige eenheid functioneert met als belangrijkste financier de bloemenkwekerij.

SOK heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een groeiende groep donateurs uit het gehele land met een bestuur bestaande uit vrijwilligers. Chiel Ribbens is sinds 2003 de voorzitter van de SOK. Nog steeds is het geld hard nodig in Mount Elgon. Er is al ontzettend veel gecreëerd met hulp van de donateurs van de SOK, maar hoe mooi zou het zijn als dit gebied straks helemaal onafhankelijk kan functioneren?